Торти за делници и празници

Шоколад, шоколад и много шоколад…
Това е тортата, която направих за рождения ден на баща ми миналата година. Вдъхновение получих от предаване по 24kitchen и по-точно от "Пекарната на Рудолф", тогава той прави някаква торта с панакота и залята с шоколадово желе. Самото желе придава много хубав завършек на тортата, въпреки че се украсява само с него. Изглежда тежкарско, така да се каже, а и е много вкусно. Тортата направих по проста рецепта: блатовете са по рецепта: 2 яйца, разбити с 1/2ч.ч. захар и 1/2ч.ч. брашно с какао. Сметаната е разбита и смесена с шоколадов мус, който приготвих по моя си идея - разтопих шоколад на водна баня и добавих малко масло и жълтъка на едно яйце. Този мус смесих с част от сметаната, за да се охлади и да не втечни другата сметана, след което смесих всичко. Блатовете сиропирах със захарен кафе сироп, приготвен като карамелизирах леко чаша захар, буквално докато стане златиста, а след това добавих вода и чаена лъжичка нес кафе.
Рецептата за шоколадовото желе не е моя, а на Рудолф Ван Веен и със сигурност я има на сайта на 24kitchen.
Резултата се хареса на всички, тортата е много подходяща за любителите на шоколада и на торти с повече сметана, каквито сме цялото семейство.





Кексът на Краси

Това е рецепта, която имам от моята майка, тя пък мисля я беше видяла в някое от кулинарните предавания по телевизията преди доста годи. За мен това е любима рецепа, когато някой пожелае вкусен шоколадов кекс, залят с мнооого шоколад, а тъй като в рецептата има малко съдържание на винце се получава един много приятен десерт, подходящ за всякакъв случай.

Необходимите продукти са:

За приготвянето на шоколадов мус:
1 с.л. вода;
4с.л. кака - ама хубаво какао, аз ползвам на д-р Йоткер;
125гр. масло;
8с.л. бяло вино, правила съм го и с червено(което на мен всъщност ми допада повече като вкус, но в оригинал е с бяло);
1ч.ч. захар
Всички тези съставки се слагат в тенджерка и се слагат на котлон докато кипнат. Охлаждат се леко, след което около 1/2 от сместта се отделя за приготвяне на блатове, а другата част остава за глазура.

За блата:
4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1ч.ч. брашно;
1 бакпулвер
1ч.ч. смлени орехи или лешници

Към частта оставена за блат се добавят жълтъците, брашното и бакпулвера, както и орехите. Отделно разбиваме белтъците и към тях добавяме шоколадовата смес. Полученото тесто се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна до готово, с помощта на клечка може да се проверява готовността на кекса - тя трябва да бъде суха при бодване в средата на кекса.
След като изстине готовия кекс се залива с останалта част за глазура.
Последния път когато правих тази рецепта изсипах сместта в тавата на фурната - така се разстла на по-голяма площ и се получи доста тънък блат, който след заливане с глазурата стана невероятно сочен и приятен.


За 8-ми март миналата година, в нчалото на работата ми със захарно тесто, реших да приготвя по тази рецепта торта за сестра ми. По същата рецепта приготвих и изпекох два блата, които разрязах на половинки, т.е. станаха 4 блата. Частта от сместта, която бях оставила за глазурата, използвах вместо сироп, а крема пригових по една измислена от мен рецепта:
Портокалово-сметанов кремПродукти:
1ч.ч. сок от портокал;
3 яйца;
1 1/2 ч.ч. захар;
Тези продукти се слагат на котлона и се бъркат интензивно до удвояване на обема. За сгъстяване на крема слагам 1-2с.л. брашно. Получения крем охлаждаме добре и добавяме към 300мл. разбита сметана.
Тортичката на сестра ми декорирах с домашно направено захарно тесто, доста трудно се оказа като задача, но това беше един от първите ми много сполучливи опити за украса със захарно тесто, който според мен, а и не само се получи много добре. Всъщност тази торта е от типа, колкото повече стои в хладилника толкова по-вкусна става за ядене. Желателно е да ппрестои поне 12 часа преди да се хапва, така вкуса на шоколада успешно се смесва с този на портокала, а за любителите на двете съставки комбинацията е изключително приятана.




„Огън от любов”

Тази романтична и тематична песен цял ден звучи в съзнанието ми, най-вече докато украсявах тортата, която подарих на моя съпруг по повод празника. Аз от няколко години пропускам скъпите подаръци за днешния ден и залагам на вкусна и приготвена с много любов вечеря,а десерта, приготвен специално за него естествено е кулминацията на вечерта.Тортата е „Династия”, но с малка корекция в рецептата за блата – вместо орехи сложих бадеми, на мен бадемите ми са повече по вкуса, а и шоколадовия крем направих като добавих малко маслен крем и към него. Отвън тортата намазах с маслен крем и украсих с ягоди, карамел и едър крокан от орехи и бадеми. Общо взето луск изпълнение. И няма да скрия, че тортата се оказа изключително вкусна и приятна, освен това не е твърде тежка и спокойно можем да си хапнем солидно парче без да ни става тежко. Може би точно заради цветовата комбинация на карамела и ягодите тортата ми навя мисли за песента. Пожелавам на всички да изпитат поне веднъж в живота си този огън! На влюбените да продължават да бъдат влюбени и нека не забравяме, че любовта се показва всеки ден, а не само на свети Валентин!!!











Червено кадифе

Миналата година точно около свети Валентин много рових в интернет за някоя нова идея за торта. Естествено в духа на предстоящия празник много добре щеше да стои торта, която да е червена и романтична, така да се каже, а и по много западни филми не веднъж сме чували тортата „Червено кадифе”. Много ми беше интересно що за чудо е това и има ли то почва у нас, затова и аз порових щателно из интернет за рецепта и реших, че свети Валентин е чудесен повод да се изпробва рецептата. Намерих я в кулинарен сайт (kulinar.bg) и се залових за работа.

Продукти за блатa:

2 1/2 ч.ч. брашно;
1/2 ч.л. сол;
2 с.л. какао;
115гр. масло;
1 1/2 чаши захар;
2 яйца;
1 есенция ванилия;
1 чаша buttermilk – тъй като тук в България няма такова нещо по магазините, то се приготвя от1ч.ч. прясно мляко, пресечено с 1с.л. лимонов сок или 1ч.л. оцет, към него се прибавя боята.
1ч.л. ябълков оцет;
1ч.л. сода за хляб;
Червена сладкарска боя.

КРЕМ:
225 гр. крема сирене - аз използвах Филаделфия йогурт;
225 гр. Маскарпоне;
1 есенция ванилия;
120 гр. пресята пудра захар;
360 мл сладкарска сметана.
ПРИГОТВЯНЕ:
Фурната се загрява на 180°C. Продуктите са достатъчни за изпичането на два блата с диаметър 23-24см. , така че се подготвя форма за торта, като се поставя на дъното хартия за печене.

В купа се поставят брашното, какаото и захарта, като се разбъркват добре. В друга купа се разбива маслото(размекнато), първоначално самостоятелно, а след това се добавя захарта.Разбива се за 2-3минути, след което се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква сместа до хомогенизиране.

Към получената смес постепенно се добавят в следната последователност buttermilk-a и какаото: buttermil – какао,buttermilk – какао, три или четири пъти. Разбива се постепенно с миксер. Накрая в чаша се смесват оцета и содата, като за кратко се оставят да престоят и се добавят към готовата смес. Отново се разбърква добре и се изсипва във формата за печене. Пече се до готово, ако се изпича сместа на две части – всяка част около 20-30минути. Може да се изсипе всичката смес на веднъж, тогава печенето ще продължи около 40-50минути, или докато при боцкане с клечка, тя излезе суха от тестото.
Получените блатове се охлаждат добре, след което се сглобяват с крема.

Приготвяне на крема:
В купа се разбиват крема сиренето и маскарпонето, след което се добавя пудрата захар, накрая и течната сметана.Крема трябва да бъде добре разбит и без бучки.
Тортата се сглобява като може да се добавят различни сладка – аз лично приготвях тортата със сладко от боровинки,както и с такова от сини сливи и в двата случая комбинацията с вкуса на крема сиренето и маскарпонето е много удачна и приятна.

Приятен апетит!
Red velvet със сладко от сини сливи в украсата:


Red velvet със сладко от боровинки:


 
 
                                       Френска селска торта        
Тази торта направих за вкъщи J само за да пробвам рецептата. Харесах си я и си я запазих в отметките на брузъра и така поседя там може би две седмици. Въздържах се да я почна, само защото имахме хиляди други неща, а и камара поводи за хапване на различни сладки неща. И така преди седмица й дойде и на нея реда. Останах изненадана от лесното приготвяне на рецептата, единственото което иска повече внимание е намесването и печенето на блатовете, което обаче не е чак толкова голяма философия. Естествено в мой стил направих някаква дребна корекция в рецептата, а именно вместо крема сирене използвах същото количество маскарпоне за крема. Получава се приятен мазничък крем, който е много вкусен, много приятна е комбинацията сладко(от меда в корите) и леко кисело от сметаната. Рецептата, която ползвах аз е с две яйца. Колкото блатове получих, толкова и използвах, защото четох по разни места, че се приготвят 8-9 блата, пък се ползват само 5, може би такъв си е оригиналния вариант на тортата, макар че не намерих и история за това нещо, а за мен си е буквално загуба на средства, да ги приготвиш, пък след това да се чудиш къде и как да съхраняваш. И така, ето я рецептата:
Продуктите са за торта с диаметър 24-26см.
За блата:
2-3с.л. мед;
150гр. захар;
50гр. масло:
2 яйца;
1 ванилия;
1ч.л. сода бикарбонат (и тук промених, защото нямах сода под ръка – срам, срам… та ползвах бакпулвер);
400гр. брашно.
Крем:
900гр. заквасена сметана;
200гр. пудра захар;
150гр. маскарпоне;
орехи.
Маслен крем за измазване отвън:
150гр. масло;
60гр. пудра захар.
Приготвяне:
В тенджерка се слагат меда, захарта и маслото, загряват се докато маслото се разтопи и се смесват добре. В отделна купа се разбиват яйцата и се добавят към медената смес. Вари се няколко минути (1-2мин.), след което се се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Маха се от котлона и се омесва тесто, което се разделя на 8 части. От всяка топка разточваме тънка кора, почти прозрачна и изпичаме на 180 градуса за около 1-2мин. Аз пекох по 2-3 наведнъж, с включен вентилатор на фурната и съответно на по-ниска температура – 150 градуса. Охлаждаме получените кори. В същото време приготвяме крема за тортата, като в купа разбиваме заквасената сметана заедно с пудрата захар до сгъстяване на кремчето, добавяме и маскарпоне. Получава се гладък и вкусен крем.
Подреждаме тортата като намазваме всяка кора с крем и поръсваме с орехи. Отвън тортата се измазва с маслен крем, който получаваме от разбиването на меко масло с пудра захар. Поръсваме обилно с орехи.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар