Предястия и основни ястия




Разнообразието сред тортите и кексовете
Да не си мислите, че вкъщи сме обречени да ядем само сладки работи :) Много често ми се случва да съчинявам и най-различни неща на соления фронт. Понякога записвам, понякога не рецептите, но имам няколко, които съм запазила последните пъти и ще споделя с вас.
Ризото с телешко месо, броколи и тиквички
Продукти за около 4 порции:

около 0,5кг. телешко месо - еднородно по възможност с по-малко жилки, нарязано на кубчета
1/2 глава броколи
1бр. тиквичка
1 морков
Глава лук средна
Гъби
1,5 ч.ч. ориз
сол и подправки на вкус
масло
Приготвяне:
Телешкото месо се сварява в подсолена вода - да стане готово. След това получения бульон може да се използва или за сваряване на ориза или за супа. Аз лично го използвах за супа.
В тенджера слагаме ориза в обилно количество вода - не стандартното съотношение 1:3, а по-скоро 1:4,5. Т.е. варим чашата ориз в поне 4 чаши подсолена вода. Оризът трябва да бъде измит добре, а като се свари се отцежда от водата и се изплаква със студена, след което му се добавя бучка масло.
В тиган се слага масло и се запържва леко телешкото месо-да стане златисто, след което се добавят зеленчуците, нарязани на кубчета, а когато те леко се задушат, точно колкото да омекнат и преди да променят цвета си се добавя и ориза. Всичко се избърква добре и оставя за няколко минути на котлона. Готово е за сервиране.
Много добре се комбинира със свежа салата в моя случай от два вида зеле, цвекло, ябълки и моркови, с дресинг от лимон, зехин и сол.Да ви е сладко!!!
 
 






Брускети "Джулиети"
За името на този ордьовър основна заслуга има моят съпруг. В унисон с рекламите по телевизията на брускетите, сещате се кои :) той нарече моите брускети "Джулиети". До сега не бях правила брускети, а и не смея да твърдя със сигурност, че това наистина са такива, но много наподобяват по форма, а и самата идея. Факт е че са изцяло домашно приготвени, а по отношение на вкусовите им качества какво да кажа - от всичко на масата те свършиха първи :D
И така да започна с франзелките. Не знам дали до сега съм споменавала, но имам домашна хлебопекарна, тя ме спасява, когато имам поръчани разни козунаци около великден, не че не меся и на ръка. За миналия Великден измесих солидно количество тесто и изцяло на ръка, но това е дурга тема.
Та франзелките приготвих по следната рецепта:
450гр. брашно
330мл. мляко смесено със съвсем малко вода
1ч.л. сол
3ч.л. захар
1ч.л. суха мая
1,5 супена л. олио
Хлебопекарната пускам на програма за тесто, по този начин след около 1,5часа имам готово еднократно втасало тесто. Вадя го от хлебарката и го разделям на 4 приблизително еднакви части, които размесвам във формата на франзелка. Поставям в тавата на фурната, покрита предварително с хартия за печене и оставям на 50 градуса да втасват. След като удвоят обема си само лекичко ги нацепвам с остър нож и засилвам фурната на около 150 градуса да се пепкат. Като са готови намазвам отгоре с масло и поръсвам с морска сол. Тези франзелки приготвям ден предварително. Съхранявам ги в хладилник, за да мога по-лесно да режа така нужните за брускетките тънки филийки.
И така на следващия ден нарязвам франзелите на филийки с дебелина около 0,5см., подреждам ги в тавите на фурната, пак покрити с хартия за печене, поръсвам ги със зехтин, солчица и босилек и пека на грил за няколко минутки само.
Получените филийки гарнирам с най-рализчни неща: риба тон за сандвичи, кисели краставички, чери домати, топено сирене, обикновено сирене, мандаринки и каквто още се сетите - тук човек дава воля на въображението си и може да създаде истински уникати.
Да ви е сладко!






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар