Кексчета, бисквити, бонбони и други дреболии


За деня на шоколода

Преди пет-шест дни, ровейки из интернет пространството видях, че било международен ден на шоколада. Очаквахме гости - моите родители, бях спретнала вече лазанята за обяд и бях решила да не правя десерт, а да се възползваме от даровете на летните дни и да хапнем вкусна харманлийска диня за десерт. Но след като видях, че е денят на шоколада, реших да направя за десерт нещо в духа на празника :) Та наравих ягодови брауни мъфини. За съжаление не направих снимка на конкретните, но пък имам снимки от други такива кексчета.

Рецептата е следната:
200гр. шоколад - мллечен
50гр. натурален шоколад
110гр. масло
200гр. захар, като в оригиналната рецепта захарта е 50:50 - бяла и кафява
4 яйца
100гр. брашно
ванилия

Шоколада заедно с маслото се разтапят на слаб огън, добавя се захарта, а след това едно по едно яйцата и накрая брашното и ванилията. Получената смес се разлива във формички за мъфини и се пече на 180 градуса(предварително загрята фурна) около 35 минути или до готово. Ягодите се слагат естествено преди да се сложат във фурната кексчетата. На същата основа могат да се слагат различни сладка - боровинки, ягоди, череши или каквото друго има като плод. Оригиналната рецепта е с кутийка "Тофифи" и стават Тофифи браунита.


Свети Валентин и други празници :)

И аз като повечето от нас смятам, че любовта е нещо, което се показва ежедневно, ежечасно, а не един два пъти в годината по повод, въпреки това обаче, уважавам и факта, че много хора се опитват да покажат чуствата си на този ден. Дали ще го сторят с цвете, кутия бонбони, луксозен подарък или нещо вкусно - всеки е свободен на реши. Затова и аз преди седмица спретнах кексчета с украса - тематични.
Реших да експериментирам с вкуса на класическите браунита и се получиха наистина добри попадения.
Милка (малко са ми любими и често ги ползвам в сладкишите си :) ) пуснаха преди св. Валентин няколко различни вкуса шоколад - с портокал(много любим), с круша (ароматен и също така любим) и синя слива - е не ми е фаворит. Но да спра до тук, това не е реклама на Милка, нали.
Та с двата любими варианта, а да и Орео шоколад спретнах общо три различни, ароматни и много вкусни варианта на браунита. Ето я и рецептата, тя е достатъчна за една тава(12бр.) стандартни кексчета.
Продукти
200гр. шоколад (аз използвах комбинация 1 млечен+един ароматен-круша, портокал или орео)
200гр. захар - 1:1 - бяла и кафява
100гр. масло
100гр. брашно
4 яйца

Приготвяне:
В тенджерка се слагат маслото и шоколада - разтапят се на бавен котлон или водна баня. Като се разтопят към тях се добавят захарта, едно по едно яйцата и накрая брашното. Сместта се разпределя в тавата за кексчетата и се пече в предварително загрята на 170градуса фурна.
Получените кексчета се охлаждат и украсяват по желание, аз лично украсих във Валентински стил :)







 

Тази година за свети Валентин ми поръчаха кексчета, но тъй като трябваше да са повечко на брой и не особено големи предложих и направих мини кексчета. Приготвих ги по стандартната ми и изпитана рецепта за браунита с млечен и черен шоколад, с бяла и кафява захар. Получиха се много сладурски. Украсата естествено е тематична. Направих първоначално цветенцата и сърцата, за да могат да изсъхнат, а след това покрих всички кексчета с фондан, някои от тях нарисувах, други декорирах, но резултатът според мен е много сполучлив – уверете се сами J



 

Сладкиши за всеки ден

Много хора мисслят, че е сложно да се приготвят разни благинки вкъщи и разчитат на готовите неща от магазините. Обаче освен тортите, украсени със захарно тесто има толкова вкусни неща, които бихме могли да приготвим у дома и това да не ни отнема цял ден въртене около фурната или в кухнята - дребни кексчета или пък голям кекс, щрудел с готови кори или пък кифлички, а също и домашна баница, но с домашни кори ммммм.

Лимонов кейк с портокал и стафиди
Като за начало една бърза рецепта за домашен кекс със сладко от портокалови кори и стафиди, много лесен и бърз кекс. Рецептата помня, че я намерих в оригинал някъде из интернет, но както винаги добавих нещичко от мен.
Необходими продукти:
3 бр. яйца
1ч.ч. прясно мляко
1 1/2ч.ч захар
3/4ч.ч. олио
2ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.ч. сок от лимон, кората на 1/2 лимон
Сладко от портокалови кори - корите на два портокала се нарязват на кубчета, покриват се със захар като количество 1 към 1 . Така приготвени портокаловите кори се слагат на котлона да заврят докато станат готови (меки и прозрачни).
Стафиди - предварително се накисват в гореща вода, за да набъбнат.

Приготвяне на кекса:
Яйцата заедно със захарта се разбиват с миксер, към тях се добавят постепенно млякото и олиото. Към така приготвената смес се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера, както и лимоновия сок и кора. Накрая се прибавят сладкото от портокалови кори и стафидите, разбърква се внимателно. Кекса се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна до готово(около 35 минути).




 
Тази рецепта е удачна за приготвяне на мини кексчета (мъфини). Сместа, която се получава е достатъчна точно за една тава кексчета стандартен размер.

С добавянето на сладко от ябълки към горната рецепта се получават чудесни ябълкови кексчета:


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар