вторник, 18 февруари 2014 г.

Червено кадифе


 

Миналата година точно около свети Валентин много рових в интернет за някоя нова идея за торта. Естествено в духа на предстоящия празник много добре щеше да стои торта, която да е червена и романтична, така да се каже, а и по много западни филми не веднъж сме чували тортата „Червено кадифе”. Много ми беше интересно що за чудо е това и има ли то почва у нас, затова и аз порових щателно из интернет за рецепта и реших, че свети Валентин е чудесен повод да се изпробва рецептата. Намерих я в кулинарен сайт (kulinar.bg) и се залових за работа.

Продукти за блатa:

2 1/2 ч.ч. брашно;
1/2 ч.л. сол;
2 с.л. какао;
115гр. масло;
1 1/2 чаши захар;
2 яйца;
1 есенция ванилия;
1 чаша buttermilk – тъй като тук в България няма такова нещо по  магазините, то се приготвя от 1ч.ч. прясно мляко, пресечено с 1с.л. лимонов сок или 1ч.л. оцет, към него се прибавя боята.
1ч.л. ябълков оцет;
1ч.л. сода за хляб;
Червена сладкарска боя.

КРЕМ:
225 гр. крема сирене - аз използвах Филаделфия йогурт;
225 гр. Маскарпоне;
1 есенция ванилия;
120 гр. пресята пудра захар;
360 мл сладкарска сметана.
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Фурната се загрява на 180°C. Продуктите са достатъчни за изпичането на два блата с диаметър 23-24см. , така че се подготвя форма за торта, като се поставя на дъното хартия за печене.

В купа се поставят брашното, какаото и захарта, като се разбъркват добре. В друга купа се разбива маслото(размекнато), първоначално самостоятелно, а след това се добавя захарта. Разбива се за 2-3минути, след което се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква сместа до хомогенизиране.

Към получената смес постепенно се добавят в следната последователност buttermilk-a и какаото: buttermil – какао, buttermilk – какао, три или четири пъти. Разбива се постепенно с миксер. Накрая в чаша се смесват оцета и содата, като за кратко се оставят да престоят и се добавят към готовата смес. Отново се разбърква добре и се изсипва във формата за печене. Пече се до готово, ако се изпича сместа на две части – всяка част около 20-30минути. Може да се изсипе всичката смес на веднъж, тогава печенето ще продължи около 40-50минути, или докато при боцкане с клечка, тя излезе суха от тестото.
Получените блатове се охлаждат добре, след което се сглобяват с крема.

Приготвяне на крема:
В купа се разбиват крема сиренето и маскарпонето, след което се добавя пудрата захар, накрая и течната сметана. Крема трябва да бъде добре разбит и без бучки.
Тортата се сглобява като може да се добавят различни сладка – аз лично приготвях тортата със сладко от боровинки, както и с такова от сини сливи и в двата случая комбинацията с вкуса на крема сиренето и маскарпонето е много удачна и приятна.

Приятен апетит!
Red velvet със сладко от сини сливи в украсата:
 

Red velvet със сладко от боровинки:


 

3 коментара:

  1. Тортата изглежда много добре,браво за което! Имам един въпрос сладкото от боровинки или сливи единствено отгоре тортата ли се слага за украса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да сложите сладкото, където пожелаете. Аз боровинките ги мазах върху блата, а варианта със сините сливи, използвах само за украса отгоре.

      Изтриване
    2. Благодаря ти за бързия отговор :)

      Изтриване