сряда, 26 февруари 2014 г.

Моята торта шоколад с панакота пълнеж


 
Панакота звучи малко претенциозно, но всъщност това си е чиста проба желирана сметана. Тази тортичка си е мое изобретение, което днес изпробвах. Съчетах съставките от няколко торти, като остновната ми идея беше да наподоби една шоколадова торта от „Пекарната на Рудолф”, само че попромених блата, а и ароматизирах по различен начин панакотата. Също така ми се щеше да изтренирам вариант за украса на въпросната торта и така се получи следното нещо:

Продукти:
За блата:
5 белтъка
100гр. захар;
100гр. орехи(бадеми);
25гр. брашно.

За панакота пълнежа:
250мл. течна сметана;
3гр. желатин;
есенция лимон(половинка на д-р йоткер) или кората на лимон.

За шоколадовия мус:
500мл. течна сметана;
70гр. захар;
200гр. шоколадов кувертюр;
5 жълтъка;
100мл. вода;
12гр. желатин.

За шоколадово желе:
100мл. вода;
100гр. захар;
100мл. течна сметана;
50гр. какао;
6гр. желатин.

Тъй като тази торта е много богата на желатин тук е момента да кажа, че той е капризен на работа. Важно е да не се преграява, защото се получава нещо като пресичане и след това не се стяга добре. В повечето случаи на опаковката от желатин си пише как се работи с него, но да си кажа и аз. Сухата смес се накисва във студена вода, общо взето в съотношение 1:5(една част желатин – пет части вода) и се оставя да набъбне добре, става почти прозрачен, след което се разтапя на водна баня докато се разтопят всички зрънца. Аз ползвам понякога микровълновата, но е нужно да се наблюдава внимателно, за да не кипне, защото както вече казах след това не се стяга.

Преди да започна с блатовете приготвих панакотата – в купа смесих течната сметана с лимонената есенция и вече разтопения желатин, разбърках добре и сложих във фризера да се стяга(замръзва). От това количество оформих две парчета панакота – в две купички с диаметър около 8-9см. След като се стегне панакотата, за да се извади от купата е нужно съвсем за кратко да се натопи в гореща вода, колкото да се втечни външния слой желе и да може да излезе от купата без проблем.

Блатовете се приготвят като в купа се разбият белтъците с щипка сол(така се разбиват по-бързо) първоначално на високата скорост на миксера, а след като се добави захарта се доразбиват на ниска скорост до получаването на гладък крем. В тази смес се добавят орехите и брашното и се разбъркват внимателно с шпатулка до получаването на хомогенна смес. Аз изпекох един правоъгълен блат в тавата на фурната, покрита с хартия за печене. Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна до готово(блата става златист). Оставяме го да се охлади, след което от него изрязах 4 кръгли блата с диаметър около 15см., използвах една от малките ми тенджерки за модел.

Докато блата изстиваше, а панакотата се стягаше във фризера, аз се заех с приготвянето на шоколадовия мус. В една купа разтопих шоколада аз лично използвам микровълновата – може би тук е момента да спомена, че когато я ползвам, намалям мощността на 350W и често отварям да нагледам това, което разтапям вътре, за да не прегори, обикновено за около 200гр. шоколад са нужни около 2-3минути. В тенджера на котлона се кипват водата със захарта, като е нужно да поври тази смес около 2-3 минути. Водата се добавя към разбитите с тел жълтъци. В купа разбих и сметаната. Шоколада смесих със жълтъците и постепенно добавих малко сметана. След това върнах шоколадовата смес при останалата сметана и разбих още малко с миксера – да се хомогенизира. Накрая добавих желатина.

Подреждане на тортата:

На дъното във ринг за торта се поставя един от блатовете, върху него се слага парчето панакота, а отгоре се залива с шоколадовия мус, след това се повтарят нещата докато се оползотворят всички блатове и крем. Така получената торта се стяга за няколко часа в хладиник. За украсата й приготвих шоколадово желе като в тенджерка загрях сметаната с вода и захар, след което се добавя какаото, като получената смес се бърка на котлона докато започне полека лека да се сгъстява. Маха се от котлона и се добавя желатина. Това желе се охлажда до стайна температура преди да се залее тортата.

Аз реших да направя и странична украса от чист млечен шоколад, който да е една идея по-светъл от желето, а и да е по-интересно. Та за тази украса разтопих един чист шоколад Милка млечен. Оформих върху кухненска хартия нещо като листенца и ги поръсих с орехи и нарязани на ситно стафиди.

За мен резултатът е добър. Утре след като я опитам даже ще знам и дали е вкусна, но съм сигурна, че ще бъде, просто защото всичко вложено в нея е много вкусно J
 
 
 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар