вторник, 25 февруари 2014 г.

Френска селска торта


Тази торта направих за вкъщи J само за да пробвам рецептата. Харесах си я и си я запазих в отметките на брузъра и така поседя там може би две седмици. Въздържах се да я почна, само защото имахме хиляди други неща, а и камара поводи за хапване на различни сладки неща. И така преди седмица й дойде и на нея реда. Останах изненадана от лесното приготвяне на рецептата, единственото което иска повече внимание е намесването и печенето на блатовете, което обаче не е чак толкова голяма философия. Естествено в мой стил направих някаква дребна корекция в рецептата, а именно вместо крема сирене използвах същото количество маскарпоне за крема. Получава се приятен мазничък крем, който е много вкусен, много приятна е комбинацията сладко(от меда в корите) и леко кисело от сметаната. Рецептата, която ползвах аз е с две яйца. Колкото блатове получих, толкова и използвах, защото четох по разни места, че се приготвят 8-9 блата, пък се ползват само 5, може би такъв си е оригиналния вариант на тортата, макар че не намерих и история за това нещо, а за мен си е буквално загуба на средства, да ги приготвиш, пък след това да се чудиш къде и как да съхраняваш. И така, ето я рецептата:

Продуктите са за торта с диаметър 24-26см.

За блата:
2-3с.л. мед;
150гр. захар;
50гр. масло:
2 яйца;
1 ванилия;
1ч.л. сода бикарбонат (и тук промених, защото нямах сода под ръка – срам, срам… та ползвах бакпулвер);
400гр. брашно.

Крем:
900гр. заквасена сметана;
200гр. пудра захар;
150гр. маскарпоне;
орехи.

Маслен крем за измазване отвън:
150гр. масло;
60гр. пудра захар.

Приготвяне:
В тенджерка се слагат меда, захарта и маслото, загряват се докато маслото се разтопи и се смесват добре. В отделна купа се разбиват яйцата и се добавят към медената смес. Вари се няколко минути (1-2мин.), след което се се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Маха се от котлона и се омесва тесто, което се разделя на 8 части. От всяка топка разточваме тънка кора, почти прозрачна и изпичаме на 180 градуса за около 1-2мин. Аз пекох по 2-3 наведнъж, с включен вентилатор на фурната и съответно на по-ниска температура – 150 градуса. Охлаждаме получените кори. В същото време приготвяме крема за тортата, като в купа разбиваме заквасената сметана заедно с пудрата захар до сгъстяване на кремчето, добавяме и маскарпоне. Получава се гладък и вкусен крем.

Подреждаме тортата като намазваме всяка кора с крем и поръсваме с орехи. Отвън тортата се измазва с маслен крем, който получаваме от разбиването на меко масло с пудра захар. Поръсваме обилно с орехи.

 
Ето я във вариант с украса от захарно тесто:
 


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар