Тази
торта направих за вкъщи J само за
да пробвам рецептата. Харесах си я и си я запазих в отметките на брузъра и така
поседя там може би две седмици. Въздържах се да я почна, само защото имахме
хиляди други неща, а и камара поводи за хапване на различни сладки неща. И така
преди седмица й дойде и на нея реда. Останах изненадана от лесното приготвяне
на рецептата, единственото което иска повече внимание е намесването и печенето
на блатовете, което обаче не е чак толкова голяма философия. Естествено в мой
стил направих някаква дребна корекция в рецептата, а именно вместо крема сирене
използвах същото количество маскарпоне за крема. Получава се приятен мазничък
крем, който е много вкусен, много приятна е комбинацията сладко(от меда в
корите) и леко кисело от сметаната. Рецептата, която ползвах аз е с две яйца. Колкото
блатове получих, толкова и използвах, защото четох по разни места, че се
приготвят 8-9 блата, пък се ползват само 5, може би такъв си е оригиналния
вариант на тортата, макар че не намерих и история за това нещо, а за мен си е
буквално загуба на средства, да ги приготвиш, пък след това да се чудиш къде и
как да съхраняваш. И така, ето я рецептата:
Продуктите
са за торта с диаметър 24-26см.
За блата:
2-3с.л.
мед;
150гр. захар;
50гр. масло:
2 яйца;
1 ванилия;
1ч.л. сода бикарбонат (и тук промених, защото нямах сода под ръка – срам, срам… та ползвах бакпулвер);
400гр. брашно.
150гр. захар;
50гр. масло:
2 яйца;
1 ванилия;
1ч.л. сода бикарбонат (и тук промених, защото нямах сода под ръка – срам, срам… та ползвах бакпулвер);
400гр. брашно.
Крем:
900гр.
заквасена сметана;
200гр. пудра захар;
150гр. маскарпоне;
орехи.
200гр. пудра захар;
150гр. маскарпоне;
орехи.
Маслен
крем за измазване отвън:
150гр.
масло;
60гр. пудра захар.
60гр. пудра захар.
Приготвяне:
В
тенджерка се слагат меда, захарта и маслото, загряват се докато маслото се
разтопи и се смесват добре. В отделна купа се разбиват яйцата и се добавят към
медената смес. Вари се няколко минути (1-2мин.), след което се се добавя
пресятото с бакпулвера брашно. Маха се от котлона и се омесва тесто, което се
разделя на 8 части. От всяка топка разточваме тънка кора, почти прозрачна и
изпичаме на 180 градуса за около 1-2мин. Аз пекох по 2-3 наведнъж, с включен
вентилатор на фурната и съответно на по-ниска температура – 150 градуса.
Охлаждаме получените кори. В същото време приготвяме крема за тортата, като в
купа разбиваме заквасената сметана заедно с пудрата захар до сгъстяване на
кремчето, добавяме и маскарпоне. Получава се гладък и вкусен крем.
Подреждаме
тортата като намазваме всяка кора с крем и поръсваме с орехи. Отвън тортата се
измазва с маслен крем, който получаваме от разбиването на меко масло с пудра
захар. Поръсваме обилно с орехи.
Ето я във вариант с украса от захарно тесто:
Няма коментари:
Публикуване на коментар